Cand prostitutia poate fi trecuta cu vederea

16.03.2011 § Leave a comment

Zilele trecute, Paula Negrea se intreba de cine merita sa mai ascultam cand scriem pe hartie, pornind de la ideea ca revistele glossy au ajuns sa intalneasca tot mai putin prin continut asteptarile cititoarelor lor. Articolul ei m-a dus cu gandul la o discutie purtata recent cu cineva despre oferta de programe a canalelor TV romanesti. Cred ca am observat cu totii pana acum cat de proaste sunt majoritatea si cat de rare sunt acele emisiuni pentru care mai merita sa deschidem televizorul. Dialogurile dintre Plesu si Liiceanu, emisiunea lui Catalin Stefanescu sau cea a Eugeniei Voda, Romania, te iubesc par sa nici nu existe in marea de Maruta, Capatos, Bote, Brancu, Iubire si onoare, Trasniti in nato etc. E clar, asta cere poporul, asta i se da. Ii putem spune acestui gen de satisfacere a asteptarilor maselor prostitutie prin continut; telespectatorii sunt cei care iti aduc banii, asa ca le dai ce vor, oricat de murdare le-ar fi cerintele.

Si asa revin la intrebarea Paulei, usor parafrazata: de cine merita sa mai asculti cand produci continut pentru TV? Poti sa fii postul ala generalist dar elevat care in doua luni da faliment sau poti fi prostituata maselor care traieste in opulenta (vorba reclamei – Opulence, I has it). In mod clar, a doua varianta va fi cea preferata. Pe o piata in care publicul nu pare sa se sature de productii proaste este intotdeauna loc pentru una in plus; iar daca toate posturile fac asta, reputatia ta nu va fi mai patata decat a lor, asa ca de ce nu?

Totusi, topul audientelor ar trebui sa aduca si responsabilitate, nu doar castiguri; o televiziune care ajunge zilnic in casele majoritatii romanilor are o putere fantastica de a-i influenta, putere pe care ar trebui sa o foloseasca in folosul societatii. Chiar daca par idei usor utopice, se pare ca si cei de la Pro TV s-au gandit la asta, deoarece sunt singurii care au ales sa foloseasca o parte din banii si influenta castigate din prostitutia prin continut pentru a determina schimbari in bine relevante pentru comunitate. Sunt intr-o continua lupta pentru cresterea numarul donatorilor de organe, datorita lorĀ  avem in prezent in Romania un registru al donatorilor neinruditi de celule stem care va salva de la moarte mii de bolnavi de leucemie si nu numai, au tras un puternic semnal de alarma asupra problemelor din sistemul sanitar romanesc si asupra modului in care sunt crescuti si educati copiii din Romania. Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile pe care ei le-au facut pana acum. Au programe la fel de proaste ca celelalte televiziuni, insa folosesc o parte din banii castigati din ele pentru a sustine astfel de campanii si emisiuni precum Romania, te iubesc. Nu spun ca faptele bune le justifica prostitutia, insa cu siguranta o fac mai usor de trecut cu vederea.

Advertisements

Tagged:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Cand prostitutia poate fi trecuta cu vederea at oopses & wows.

meta

%d bloggers like this: