Book trailers – intre necesitate si moft

01.04.2011 § 8 Comments

Se pare ca o noua moda a invadat industria de publishing din afara (in special in SUA), aceea a trailerelor pentru carti (scurte clipuri video de prezentare). Parerile sunt impartite intre cei care cred ca acest trend reprezinta doar un moft si ca nu va duce la cresterea numarului de cititori, si cei care vad in trailerele de carti o modalitate de a atrage publicul care pana acum prefera continutul video in detrimentul cartilor. Personal, am vazut filme de 2h mai proaste decat cartile dupa care au fost facute, mi-e greu sa cred ca un clip de 1-2 minute poate surprinde esenta unei carti, astfel incat sa determine publicul sa o citeasca. Totusi, daca un asemenea demers poate duce la cresterea numarului de cititori de carti, merita incercat (desi nu toate genurile de literatura se preteaza la o astfel de practica si e posibil ca acele carti cu adevarat valoroase sa ramana in continuare in umbra).

Iata un exemplu de trailer:

Pe piata romaneasca am observat o abordare usor diferita, dar cu acelasi obiectiv final – filmulete in care profesionisti din diferite domenii recomanda o anumita carte.

Care metoda vi se pare mai eficace? Credeti ca trailerele de carti vor avea un impact pozitiv asupra industriei de profil?

Advertisements

§ 8 Responses to Book trailers – intre necesitate si moft

 • Ioana Enescu says:

  Mi-am ales intotdeauna cartile pornind de la opinia unui profesionist. Am zis ca nu am timp sa citesc orice, imi trebuie lectura valoroasa, importanta, care te modifica, nu o carte pe care s-o uiti in tren dupa ce ai terminat s-o citesti. De aceea, am asteptat verdictul profesionistilor, al timpului, abia apoi m-am apucat de citit.
  Cred insa ca si reclamele video la carti au publicul lor – acela care intra mai repede pe internet decat intr-o librarie. Pentru un asemenea public, promovarea de acest tip este instrumentul potrivit.

 • Paula Negrea says:

  ce ma bucur ca ai pus si Bookmark! e rezultatul muncii unui prieten care numai lucruri frumoase lasa in urma – Dan Dimofte.

  pe mine ma prinde foarte tare trebusoara asta video, deja imi obosesc ochii sa tot citesc review-uri. iar credibilitatea chiar e credibilitate in fata camerei, daca se intampla ca x sa recomande cartea y.

  • Ioana says:

   Si eu cred ca un clip video cu recomandari are un impact mai mare decat un trailer, mai ales cand recomandarea vine de la cineva admirat, respectat de publicul tinta.

 • wrekonize says:

  eu nu ma uit la trailere nici la filme ..merg pe recomandari ale oamenilor pe care eu ii consider de incredere..xD

 • remus says:

  şi eu îmi aleg cărţile recomandate de profesionişti în drept civil, penal, comercial, etc.

  mie mi se pare un moft tâmpit, după audiobooks ce mai urmează? videobooks :))

  aşadar eu unul nu sunt în target şi nici mare devorator de beletristică…

 • ancadoro says:

  eu nici la filme nu urmaresc trailere. mi se par sinuoase si amagitoare si prefer oricand o recomandare buna de la un prieten sau o persoana avizata asa ca pentru mine ideea cu trailerele pentru carti cade din start. prefer un mers la librarie si o descoperire personala a cartii pe care vreau sa o citesc.

 • Arina says:

  Am vazut ca ai dat exemplu proiectul facut de Librariile Carturesti. Uite, mi-a spus azi o colega despre un proiect asemanator facut de BCR cu oameni de comunicare. http://www.youtube.com/user/videoBCR?hl=en#p/a/u/1/_J73dB8DYvw Cu toate astea, mie mi-e greu sa zic ce este: necesitate sau moft.

 • Ioana says:

  Da, le-am vazut. Mi se pare mult mai eficace abordarea asta – recomandarea unei carti – decat varianta americanilor, trailerul. Cred ca oamenii reactioneaza mai bine la o recomandare, si, pe langa asta, trailerul se preteaza doar la anumite genuri de carti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Book trailers – intre necesitate si moft at oopses & wows.

meta

%d bloggers like this: