Semne de intrebare

12.05.2011 § 2 Comments

Saptamana trecuta am citit o stire despre obiceiurile de utilizare a Internetului in randul medicilor de familie. Era vorba despre un studiu realizat de GfK Healthcare Romania pentru a afla “cât de mult şi cum folosesc medicii de familie din mediul urban internetul în viaţa lor profesională“. Astfel, am aflat ca “95% dintre medicii de familie români din oraşele cu peste 50.000 de locuitori afirmă că utilizează Internetul” si ca ” 72% dintre medicii de familie din mediul urban folosesc aproape zilnic internetul“. Aceste rezultate, asa cum sunt prezentate ele, contureaza o imagine foarte onorabila a medicului de familie roman, am putea crede ca o foarte mare parte din ei sunt oameni ‘conectati’, moderni, ca medicina de familie romaneasca este in pas cu tehnologia, la standarde occidentale. Rezultatele studiului au fost preluate de mai multe publicatii online printr-o simpla redare a comunicatului de presa emis de GfK (exemple aici si aici).

Totusi, in niciun moment aceste rezultate nu au fost puse in context, nici macar cand ele au fost interpretate de GfK. Nu s-a tinut cont deloc (si nici nu s-a mentionat nicaieri) de faptul ca toti medicii de familie din tara au primit aparatura (laptopuri) din partea ministerului si ca sunt obligati sa fie conectati la Internet si sa il accesese destul de des, deoarece acesta este modul in care ei isi comunica situatiile catre Casa de Asigurari. Calitatea de asigurat a pacientilor, ca si alte informatii, se afla sau se transmit tot online. Interpretarea rezultatelor studiului ar fi fost usor diferita, si inevitabil mai banala, daca ele ar fi fost puse in context. Procentele atat de mari (95% si 72%) isi pierd mult din impact daca ne gandim ca utilizarea Internetului este practic o necesitate impusa medicilor de familie in activitatea lor, nicidecum rezultatul unei initiative individuale.

Este, desigur, vorba despre o nunata de interpretare, un exemplu destul de inofensiv. Totusi, este un exemplu care ma face sa imi ridic cateva semne de intrebare referitoare la ce mai este stire autentica si ce este stire fabricata, si, pana la urma, un mare semn de intrebare referitor la modul de formare a agendei publice in Romania.

Sursa foto: aici

Advertisements

§ 2 Responses to Semne de intrebare

  • Farmacist frustrat says:

    Daca intr-o zi normala vin mai mult de 4 retete compensate scrise la calculator, inseamna ca s-a intamplat ceva. Da, au laptopuri, cati le si folosesc?
    Daca le-ar folosi eu nu mi-as mai pierde minute bune pe fiecare reteta incercand sa descifrez ce a vrut sa scrie d-nul doctor aici. Daca le-ar folosi ar constata ca prescriu gresit dozele. Daca le-ar folosi, eu n-as fi nevoita sa refuz pacienti pe motiv ca nu sunt asigurati. De ce eliberezi medicule reteta compensata unei persoane care nu e asigurata? De ce nu inveti medicule dozele corecte? De ce nu inveti medicule diferenta dintre un comprimat, un comprimat filmat,un comprimat cu eliberare modificata, o capsula, o capsula gelatinoasa si o tableta?
    Da, de ce nu folosesti calculatorul? Eu m-am plictisit sa te salvez de fiecare data cand prescri gresit.

  • Ioana says:

    :)) Exact! Si in conditiile astea vin cei de la GfK Healthcare Romania (o companie de cercetare de piata) si imi spun ca medicii de familie sunt mari utilizatori de computer si de internet, cand multi dintre ei nu sunt in stare sa faca o reteta electronica. Un exemplu clar de publicarea unor date fara a le introduce in context si de inducere in eroare pana la urma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Semne de intrebare at oopses & wows.

meta

%d bloggers like this: