Invazia reclamelor la farmacii

08.06.2011 § 2 Comments

Cu siguranta ati observat ca in ultima vreme suntem invadati de reclame la lanturi de farmacii. In martie anul acesta CNA a modificat Codul de reglementare a continutului audiovizual, astfel ca a fost eliminata interdictia privind publicitatea pentru furnizarea de servicii medicale publice de stat si private (cabinete, clinici, spitale, farmacii, etc.). Dupa intrarea in vigoare a acestei decizii au aparut, ca ciupercile dupa ploaie, spoturi care ne spun ca si haiducii ajung pensionari, ne povestesc despre clubul mamelor sau despre farmacia inimii (pun pariu ca stiti cu totii despre ce farmacie e vorba). Dupa ce prima reclama le-a fost interzisa de CNA, Catena a lansat o alta “minunatie” binecunoscuta, reusind sa imprime in memoria majoritatii romanilor acel jingle atat de enervant. Desi prezenta lor agresiva pe TV nu a fost egalata pana acum, si alte lanturi de farmacii au inceput sa apara timid. Help Net ne invita in clubul mamelor, cu sloganul “Farmacia unde te simti bine” (nu stiu despre voi, dar eu, cand merg la farmacie, nu ma simt prea bine):

Nici Centrofarm nu se lasa mai prejos, venind din urma cu promovare radio pentru noua sa campanie (nu am gasit spotul radio, dar afisul campaniei este acesta):

Este corecta decizia CNA de a permite difuzarea de publicitate pentru serviciile medicale de acest gen? Este publicitatea o dovada de lipsa de responsabilitate sociala din partea farmaciilor? Va determina aceasta decizie un consum irational de medicamente? Eu zic ca nu.  In conditiile in care avem cel putin o farmacie la fiecare colt de strada, nu cred ca aceasta noua libertate de comunicare va determina modificari in consumul general de medicamente (aceasta fiind principala teama a combatantilor deciziei). Desigur, farmaciile mici vor avea, cel mai probabil, de suferit, deoarece nu se vor putea folosi de aceste canale din lipsa de bani si vor sfarsi, in unele cazuri, prin a fi chiar inghitite de lanturile mari. Exista si voci care spun ca, prin asocierea cu personalitati atat de populare si iubite precum Stela Popesc, Florin Piersic si Andreea Marin, se incurajeaza utilizarea medicamentelor. In unele cazuri chiar se face referire la un articol (Art. 126, paragraful 1) din Codul audiovizualului care spune:

“Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping pentru medicamente şi tratamente medicale sau suplimente alimentare prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane, care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja consumul acestor produse sau tratamente.”

Totusi, acest articol se refera la medicamente si tratamente specifice, nicidecum la lanturi de farmacii. Faptul ca cineva va incepe sa consume in general mai multe medicamente din cauza acestui gen de reclame mi se pare putin probabil. In plus, nu cred ca farmaciile care isi fac reclama dau dovada de lipsa de responsabilitate sau ca acest lucru va afecta in mod negativ reputatia acestora sau imaginea sectorului. Principala schimbare va interveni in randul consumatorilor – atunci cand vom avea nevoie de medicamente, vom avea in vedere un criteriu in plus in alegerea farmaciei, pe langa locatie si punctele de pe cardul de fidelitate. Vom alege, constient sau nu, intre farmacia inimii, clubul mamelor, clubul haiducilor pensionari sau una din farmaciile no-name.

Voi ce parere aveti? Credeti ca reclamele la farmacii pot avea un impact negativ asupra noastra?

Advertisements

§ 2 Responses to Invazia reclamelor la farmacii

  • Farmacist frustrat says:

    Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Invazia reclamelor la farmacii at oopses & wows.

meta

%d bloggers like this: